Петер Терин

Петер Терин (Peter Terrin), роден 1968 година, е фламански писател кој дебитирал со збирката раскази под наслов Код во 1998 година. По неговиот прв роман во 2001 година, Гребаница, се пробил со Бланко во 2003 година, за човек што ја губи својата сопруга поради киднапирање во автомобил. Потоа следува Прво жените и децата во 2004 година, каде што засекогаш се поставува во првите редови на фламанската литература. Во 2006 година ја објавува збирката раскази Јадачите на пчели.

Но, едно од неговите најзначајни дела е Чувар, номинирано за наградата за литература „Либрис“, со што го потврдува својот талент како стилист и творец. По оваа награда следуваат и Европската награда за литература за насловот Ирските времиња во 2010 година. И наградата АКО за литература за романот Пост Мортем во 2012 година. Следни негови дела се Монте Карло во 2014 година и Јука во 2016 година.